Presentatie

De Graanmaalderij is een perfecte locatie voor het geven van trainingen, lezingen en presentaties. Ook als vergaderlocatie is de Graanmaalderij buitengewoon geschikt. U hebt de beschikking over een groot beeldscherm dat u met een hdmi-kabel koppelt aan uw laptop of tablet. Het geluid wordt dan ook via het beeldscherm afgespeeld, dus losse boxen zijn niet nodig.

Het beeldscherm is voor iedereen goed zichtbaar, maar hoe meer tekst u gebruikt, hoe lastiger het is om te lezen naarmate mensen verder van het beeldscherm af zitten. We helpen u graag om uw powerpointpresentatie memorabel te maken. Vandaar deze tien tips:

1 Gebruik powerpoint alleen ter ondersteuning

Schrijf eerst uw presentatie helemaal uit, voordat u powerpoint erbij pakt. Het verhaal dat u vertelt, is leidend. Pas als dat verhaal staat, gebruikt u powerpoint om te kijken hoe u het kunt ondersteunen en nog meer kracht bij kunt zetten.

Wilt u het andersom doen en de powerpointpresentatie leidend laten zijn? Dat kan ook; zorg dan voor een handout van alle sheets en deel die voorafgaand aan de presentatie uit zodat uw toehoorders aantekeningen kunnen maken.

2 Gebruik zo min mogelijk tekst.

Mensen kunnen niet lezen en luisteren tegelijkertijd. Zodra u veel tekst in uw sheets zet, bent u de aandacht van uw toehoorders kwijt omdat zij gaan lezen. Zij krijgen dan nog maar een fractie mee van wat u vertelt. Een vuistregel: gebruik maximaal 6 opsommingsbullets en maximaal 6 woorden per regel.

3 Één onderwerp per sheet

Voorkom dat er veel te veel informatie op een sheet staat. Hoe meer informatie er in beeld is, hoe minder daarvan zal worden onthouden.

4 Gebruik beeld

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Als u een verhaal vertelt en u hebt daar beeldmateriaal bij dat het verhaal ondersteunt, maakt dat de presentatie veel krachtiger dan wanneer u dat wat u vertelt ook nog eens in tekst laat zien.

5 Maak zo min mogelijk gebruik van animaties

Het aantal mogelijkheden om een presentatie levendiger te maken door animaties te gebruiken, is groot. Die animaties winnen aan kracht als u ze maar heel weinig gebruikt. Een powerpointpresentatie waarbij elke sheet is voorzien van animaties, wordt al snel vermoeiend en langdradig.

6 Huisstijl

Zorg dat de presentatie klopt met uw huisstijl. Besteed hier zelf tijd en aandacht aan, of besteed het uit. Een goed verzorgde presentatie maakt een goed verzorgde indruk.

7 Rust in de tekst

Gebruik niet meer dan twee of drie tekstkleuren. Kijkers zijn gewend dat woorden of zinnen in afwijkende kleuren een link bevatten. Als u meerdere tekstkleuren gebruikt, zorg dan dat dit consistent en logisch is. Dat geldt ook voor het gebruik van verschillende lettertypen.

8 Kleur

Een beeldscherm is een bron van licht. Een groot wit scherm met zwarte letters wordt al snel vermoeiend om naar te kijken. Een donkere achtergrond met lichte letters werkt vaak beter. Zorg wel dat de letters voldoende contrasteren met de achtergrond, anders is de tekst niet leesbaar.

9 Afsluiting

Sluit af met de kernboodschap van de presentatie. Wat moeten uw toehoorders onthouden? Daarna volgt meestal een scherm met bedrijfs- of contactinformatie