De geschiedenis

De geschiedenis van de Graanmaalderij.

De Graanmaalderij in Gouderak kent een rijke geschiedenis. Het pand is gebouwd in 1916 door een coöperatie van boeren uit Gouderak. Het pand ligt aan de Hollandse IJssel, zodat schepen met graan tegen het gebouw konden afmeren en rechtstreeks hun goederen konden lossen zonder dat er vervoer over de weg nodig was.

Eind jaren ’50, begin jaren ’60 is de coöperatie gestopt en verloor de Graanmaalderij zijn oorspronkelijke functie. Nadien is er een meubelmaker in het pand gevestigd geweest, waarna het pand tientallen jaren leeg gestaan heeft.

In 2011 hebben Karel en Esther van Berk het pand gekocht, met de bedoeling er ooit te gaan wonen. Daarnaast wilden zij de geschiedenis en de coöperatieve gedachte van het pand nieuw leven inblazen door de begane grond open te stellen voor de verhuur. Het hele pand is toen van onder tot boven gerestaureerd, met behoud van details en authentieke sfeer. Er is zoveel mogelijk materiaal hergebruikt, en waar mogelijk zijn de nieuwe bouwmaterialen ecologisch en duurzaam.

Hieronder is een foto-impressie toegevoegd van de verbouwing van de Graanmaalderij:

Benieuwd hoe het geworden is na de verbouwing? Neem contact met ons op en kom eens langs!